Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Ταξίδι στον χρόνο με την Τ.Ν. Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι "ζωντανεύουν" ψηφιακά


Πρόκειται για ένα βίντεο που χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνητής νοημοσύνης, δείχνει σπουδαίους φιλόσοφους και επιστήμονες του παρελθόντος να μιλάνε! Δείχνει πώς έχουν απεικονιστεί σε αγάλματα και προτομές και έπειτα τους μετατρέπει σε... ζωντανούς και εκείνοι μιλάνε για τη ζωή τους, τις ιδέες και τα επιτεύγματά τους.

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Χελιουδάκη Ελπίδα: Ελένη του Ευρυπίδη / ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΟΜΙΚ. Μαθητικό βιβλίο του Γυμνασίου Αλικιανού

Έκδοση βιβλίου του Γυμνασίου Αλικιανού, με τίτλο «Ελένη του Ευρυπίδη / Κρητικό κόμικ», απότοκο της συλλογικής εργασίας των μαθητών και μαθητριών του σχολείου, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κας Ελπίδας Χελιουδάκη, έργο υψηλής παιδαγωγικής αξίας και αισθητικής. Η εκπόνηση ενός τέτοιου έργου, που αξιοποιεί με τρόπο έξοχο τη διδακτική μεθοδολογία της αναγνωστικής ανταπόκρισης και της διαθεματικότητας στο μάθημα των «Αρχαίων Ελληνικών από μετάφραση», δίνει την ευκαιρία στους μαθητές/-τριες να κατακτούν με τον δικό τους τρόπο το «μάθημα», να παίρνουν κριτική θέση απέναντί του και να στήνουν έναν διάλογο με τον δημιουργό, συν-δημιουργώντας μαζί του το ίδιο έργο στο πλαίσιο της πρόσληψής του από τους ορίζοντες της προσδοκίας και της σύγχρονης εμπειρίας.

Στα χέρια μας έχουμε μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση που δεν προσφέρει στον αναγνώστη μόνο δείγματα της δημιουργικής φαντασίας των μαθητών και της διάδρασής τους με την τέχνη του λόγου και της εικόνας, αλλά κυρίως μπορεί να δώσει έξυπνες ιδέες για διδακτικά σενάρια, τα οποία προσφέρονται για ενεργητική προσέγγιση των ποικίλων γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στο σχολείο και των διαθεματικών-διεπιστημονικών συνδέσεών τους. Οι μαθητές ρυθμίζουν το βαθμό εμπλοκής τους στις παιδαγωγικές καταστάσεις με βάση την αυτοαντίληψή τους, τα συναισθήματά τους και τις κατευθύνσεις της ομάδας συμμαθητών, που προτείνει και αναλαμβάνει το έργο. Η μέθεξη και η ενεργή προσωπική εμπλοκή με δράσεις που το υποκείμενο βρίσκει ενδιαφέρουσες, ανανεώνει και ενισχύει το ενδιαφέρον για μάθηση που προσδιορίζεται από ενδογενή κίνητρα. Η συμμετοχικότητα και η δημιουργικότητα είναι κομβικοί παράγοντες της διαμόρφωσης ατομικής και συλλογικής ταυτότητας.

Παράλληλα, η έκδοση αυτή αναδεικνύει τί μπορεί να κάνει το δημόσιο σχολείο, όταν εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί αναπτύξουν πρωτοβουλίες που θέτουν τους ίδιους και τους μαθητές τους σε ενεργητικούς ρόλους, ξεφεύγοντας από το κυνήγι κάλυψης της ύλης και την υιοθέτηση τετριμμένων διδακτικών διαδικασιών που παράγουν τυποποιημένες συμπεριφορές, σκέψεις και κείμενα.